WordPress

Semantička osobna platforma za objavljivanje

Prvo ono najvažnije

Dobro došli. WordPress je za mene vrlo poseban projekt. Svaki programer i suradnik dodaje nešto jedinstveno u njega, i zajedno smo stvorili nešto prelijepo. Ponosan sam što sam dio toga. Tisuće sati su utrošene u WordPress i mi ga stalno nastojimo učiniti još boljim, svaki dan. Hvala vam što ste WordPress učinili dijelom vašeg svijeta.

— Matt Mullenweg

Instalacija: Poznata petominutna instalacija

 1. Raspakirajte paket u praznu mapu i prenesite sve na server.
 2. Otvorite wp-admin/install.php u vašem web pregledniku. Instalacija će vas provesti kroz proces popunjavanja vaše wp-config.php datoteke s detaljima za povezivanje s bazom podataka.
  1. Ako zbog nekog razloga ovo ne funkcionira, ne brinite. Ne funkcionira uvijek na svim web hostovima. Otvorite wp-config-sample.php u nekom uređivaču teksta kao što su WordPad ili neki slični i unesite detalje za povezivanje s vašom bazom podataka.
  2. Snimite datoteku kao wp-config.php i prenesite ju na server.
  3. Otvorite wp-admin/install.php u vašem web pregledniku.
 3. Nakon što je konfiguracijska datoteka namještena, instalacija će postaviti tablice potrebne za vaš blog. Ako se pojave greške, još jednom provjerite vašu wp-config.php datoteku, i pokušajte ponovno. Ako ponovno dođe do greške, molimo vas posjetite forume podrške sa što više prikupljenih podataka o pojavljenim pogreškama.
 4. Ako niste upisali lozinku, zapamtite lozinku koja će vam biti dodijeljena. Ako niste upisali korisničko ime, ono će biti admin.
 5. Nakon toga, instalacija bi vas trebala usmjeriti na stranicu za prijavu. Prijavite se s korisničkim imenom i lozinkom koje ste izabrali tijekom instalacije. Ako je lozinka generirana za vas, onda možete kliknuti na “Profil” kako bi promijenili lozinku.

Nadogradnja

Upotreba automatske nadogradnje

Ako nadograđujete s inačice 2.7 ili novije, možete upotrijebiti automatsku nadogradnju:

 1. Otvorite wp-admin/update-core.php u vašem web pregledniku i slijedite upute.
 2. Očekivali ste možda više? To je sve!

Ručna nadogradnja

 1. Prije nego što bilo što nadogradite, obavezno napravite backup svih datoteka koje ste možda mijenjali, kao što je index.php.
 2. Obrišite vaše stare WordPress datoteke, sačuvajte samo one koje ste mijenjali.
 3. Prenesite nove datoteke.
 4. Usmjerite vaš web preglednik na /wp-admin/upgrade.php.

Migracija s drugih sistema

WordPress podržava uvoz s velikog broja sistema. Prvo trebate instalirati i pokrenuti WordPress onako kako je to objašnjeno iznad, prije korištenja naših uvoznih alata.

Sistemski zahtijevi

Sistemske preporuke

Izvori na internetu

Ako imate bilo kakvih pitanja na koja ne možete naći odgovore u ovom dokumentu, molimo vas da pogledate brojne WordPressove izvore na internetu:

WordPress Codex
Codex je WordPress enciklopedija. To je najbolji dostupan izvor informacija vezanih za WordPress.
WordPress Blog
Ovdje ćete pronaći najnovije nadogradnje i vijesti vezane za WordPress. Svježe WordPress vijesti se pojavljuju na vašoj administrativnoj nadzornoj ploči.
WordPress Planet
WordPress Planet vam donosi vijesti i članke s svih WordPress blogova širom weba.
WordPress forumi podrške
Ako ste tražili svugdje i još ne možete pronaći odgovor, forumi podrške su vrlo aktivni i imaju veliku zajednicu koja je spremna pomoći. Da biste im pomogli u rješavanju vašeg problema napišite opisiv naslov teme i što više detalja o vašem problemu.
WordPress IRC kanal
Postoji i online kanal za čavrljanje koji se koristi za raspravu između ljudi koji koriste WordPress i povremeno za teme podrške. Ova wiki stranica trebala bi vas usmjeriti u pravom smjeru. (irc.freenode.net #wordpress)

Završne bilješke

Širite ljubav

WordPress nema višemilijunski vrijednu marketing kampanju ili poznate sponzore, ali imamo nešto puno bolje—vas. Ako uživate u korištenju WordPressa molimo vas da to uzmete u obzir i kažete o tome prijatelju, pomognete u postavljanju WordPressa nekome tko o tome manje zna nego vi, ili pisanju autoru nekog medijskog članka koji nas je previdio.

WordPress je službeni nastavak b2/cafélog, kojeg je stvorio Michel V. Rad su nastavili WordPress programeri. Ako želite poduprijeti WordPress, molimo razmislite o donaciji.

Licenca

WordPress je besplatan softver, i izdan je pod uvjetima GPL inačice 2 ili (po mogućnosti) nekoj novijoj inačici. Pogledajte licenca.txt.